An indutrade company

Tweerijige lagers

Tweerijige lagers

Bij Ammertech hebben we tweerrijige lagers in verschillende uitvoeringen. Voor deze componenten werken wij samen met topmerken op het gebied van wentellagers: NACHI en NTN-SNR. Beide merken bewijzen al decennia lang hun kwaliteit en betrouwbaarheid.
Bij het kiezen van het juiste type lager voor een specifieke toepassing, kijken we onder andere naar:
· Belasting
· Toerental
· Inbouwmogelijkheden
· Inbouwruimte

Tweerijige kogellagers

Bij dubbelrijige kogellagers maken we onderscheid tussen zelfinstellende en niet-zelfinstellende lagers. De niet-zelfinstellende variant wordt enkel toegepast bij zware radiale belastingen. De verkrijgbare series zijn  42.. en 43.. .
De zelfinstellende variant heeft in grote lijnen dezelfde eigenschappen als het dubbelrijig tonlager. Met het zelfinstellend vermogen kunnen asdoorbuigingen en/of uitlijnfouten tot 2° worden opgevangen. De keuze wordt over het algemeen bepaald door toerental en belastbaarheid.

Tweerijige zelfinstellende tonlagers

De eigenschappen en toepasbaarheid van dubbelrijige tonlagers komt in grote lijnen overeen met die van tweerijige zelfinstellende kogellagers. Dit type tweerijige lagers wordt veel toegepast in de zware industrie, zoals recycling, kranenbouw en staalfabrieken. Toerental en belastbarheid zijn bepalend voor de keuze.

Tweerijige hoekcontactlagers

Wanneer een lager zowel radiaal als voor meer dan 30% in twee richtingen axiaal wordt belast, is het raadzaam om te kiezen voor een dubbelrijig hoekcontactlager.

In het algemeen worden dubbelrijige tonlagers afgedicht door de afdichtingen van het lagerhuis. Daardoor is nasmeren niet nodig. Dubbelrijige hoekcontactlagers zijn echter ook leverbaar met stalen of rubberen afdichtingen. Hierdoor zijn ze lifetime gesmeerd.
Afgedichte tonlagers van NTN-SNR:
– De KIZEI-range met stalen afdichtingen, waarbij de ISO afmetingen in takt blijven.
– NTN-SNR ULTAGE tonlagers met rubberen afdichting, iets breder dan de ISO afmetingen.

Montage van tweerijige lagers

De zelfinstellende kogel- en tonlagers zijn er met zowel cilindrische als conische binnenring. Bij de conische binnenring maak je voor de montage gebruik van een klembus. De juiste lagerspeling wordt dan met behulp van een voelermaat bepaald.
Bij de montage van lagers met een perspassing op de as, verdient het gebruik van een inductieverhitter de voorkeur. Op deze manier kan vroegtijdige lagerslijtage worden voorkomen.

Ons verkoopteam kent de verschillende mogelijkheden en toepassingen van tweerijige lagers. Zij denken graag met je mee over de juiste keuze voor jouw project.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company