An indutrade company

Poelies

Poelies

Een poelie is een naaf waarover een riem wordt voortbewogen. Ze worden ook wel ‘snaarwielen’ genoemd. Afhankelijk van de toepassing spreken we van een tandriempoelie V-snaarpoelie, etc. Poelies spelen een rol in de aandrijving van machines en onderdelen van voertuigen.

Bij Ammertech ligt de nadruk op:
·         V-snaarpoelies
·         Tandriempoelies

V-snaarpoelies

Een V-snaarpoelie zorgt voor aandrijving via de flanken van de groef in de poelie. De beschikbare uitvoeringen komen overeen met de standaard V-snaarbreedtes: Z, A, B, C en D.
V-snaarpoelies zijn leverbaar in een breed scala aan diameters. Het aantal groeven is afhankelijk van het aantal V-snaren waarmee wordt aangedreven. Een V-snaaraandrijving is een slippende aandrijving.

v-snaarschijf

Montage van V-snaarpoelies

Montage van V-snaarpoelies kan op verschillende manieren. Meest gebruikelijk is een boring met spiebaan of taperlock klembus. Om de V-snaarschijven nauwkeurig tegenover elkaar én zonder scheefstelling te positioneren, gaat de voorkeur uit naar een cilindrische klembus. Dit voorkomt vroegtijdige slijtage van zowel de V-snaren als de poelie.

Tandriempoelies (tandriemschijven)

Tandriempoelies zijn voorzien van profielen die overeenkomen met de tandriemen. Daarmee vormen ze een niet-slippende aandrijving, die per definitie nauwkeuriger is dan een slippende aandrijving. In sommige gevallen kan een tandriemaandrijving een kettingaandrijving vervangen.

Tandriempoelies worden geleverd in breedtes die in overeenstemming zijn met de breedte van de toegepaste tandriem en in een breed assortiment aan diameters.

Montage van tandriempoelies

Ook de montage van tandriempoelies kan op verschillende manieren, maar de cilindrische klembus, zoals Ammlock of ETP heeft duidelijk de voorkeur. Daarmee kan in zowel radiale als axiale richting nauwkeurig worden gepositioneerd.

Maatwerk poelies

Voor zowel V-snaarpoelies als tandriempoelies geldt dat we niet alleen standaarduitvoeringen leveren maar ook poelies gemaakt volgens klantspecificaties. Ons klantenteam adviseert je graag over de diverse mogelijkheden, voor- en nadelen.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company