An indutrade company

Poelies

Wat is een poelies?

Een poelies is een naaf waarover een riem wordt voortbewogen. Ze worden ook wel ‘snaarwielen’ genoemd. Afhankelijk van de toepassing spreken we van een tandriem poelie en V-snaar poelie, etc. Poelies spelen een rol in de aandrijving van machines en onderdelen van voertuigen.

Ammertech’s aandrijftechniek specialisme ligt o.a. op de:

·     V snaar poelies

·     Tandriempoelies

V snaar poelies

Een V snaar poelie zorgt voor aandrijving via de flanken van de groef in de poelie. De beschikbare uitvoeringen komen overeen met de standaard V-snaar breedtes, die aangeduid zijn als: Z, A, B, C en D.
V snaar poelies zijn leverbaar in een breed scala aan diameters. Het aantal groeven is afhankelijk van het aantal V-snaren waarmee wordt aangedreven. Een V-snaaraandrijving is een slippende aandrijving.

V snaar poelie - v-snaarschijf - Ammertech B.V.

Montage van V-snaarpoelies

De montage van V-snaar poelies kan op verschillende manieren. Het meest gebruikelijke is een boring met spiebaan of taperlock klembus. Om de V-snaarschijven nauwkeurig tegenover elkaar én zonder scheefstelling te positioneren, gaat de voorkeur uit naar een cilindrische klembus. Dit voorkomt vroegtijdige slijtage van zowel de V-snaren als de poelie.

Tandriem poelies “Tandriemschijven”

Tandriempoelies, ook wel bekend als tandriemschijven, zijn voorzien van profielen die overeenkomen met de tandriemen. Daarmee vormen ze een niet-slippende aandrijving, die per definitie nauwkeuriger is dan een slippende aandrijving. In sommige gevallen kan een tandriemaandrijving een kettingaandrijving vervangen.

Tandriem poelies worden geleverd in breedtes die in overeenstemming zijn met de breedte van de toegepaste tandriem en in een breed assortiment aan diameters.

Montage van tandriempoelies

De montage van tandriempoelies kan op verschillende manieren worden toegepast, maar met een cilindrische klembus, zoals die van Ammlock of ETP heeft duidelijk de voorkeur. Daarmee kan in zowel radiale als axiale richting nauwkeurig worden gepositioneerd.Tandriempoelies - Ammertech B.V. specialist in aandrijftechnieken

Maatwerk poelies

Voor zowel V -snaar poelies als tandriempoelies geldt dat we niet alleen standaard uitvoeringen leveren maar ook poelies op maat gemaakt volgens de klantspecificaties. Ons klantenteam adviseert je graag over de diverse mogelijkheden en de voor- en nadelen van bepaalde mogelijkheden.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company