An indutrade company

Gewrichtslagers

Gewrichtslagers

Gewrichtslagers bestaan uit een binnenring en een buitenring. De binnenring heeft aan de buitenzijde een bol loopvlak. De buitenring heeft aan de binnenzijde een loopvlak met dezelfde radius. Hierdoor ontstaat een zogenaamde zichzelf stellende lager, dat zowel axiale als radiale krachten op kan nemen.

Bij gewrichtslagers zitten dus geen wentellichamen (zoals kogels, naalden, cilinders en dergelijke) tussen de ringen. Dit onderscheidt de gewrichtslagers van wentellagers, waar dit wel het geval is.Tekening / doorsnede gewrichtslager

Soorten gewrichtslagers

Er bestaan twee series gewrichtslagers:

  • De staal op staal serie
  • De onderhoudsarme serie

Daarnaast onderscheiden we nog stangkoppen. Dit zijn gewrichtslagers in een behuizing met een inwendige of uitwendige schroefdraad.

Staal op staal gewrichtslagers

De staal op staal serie bestaat uit een stalen binnen- en buitenring met een hoog koolstofgehalte waarbij de loopvlakken gefosfateerd worden. Daarna worden ze voorzien van een laag molybdeen disulfide (MoS2). Dit geeft betere loopeigenschappen en voorkomt roestvorming.Staal op staal gewrichtslagers

Onderhoudsarme gewrichtslagers

De onderhoudsarme serie bestaat uit een buitenring waarbij het loopvlak voorzien is van een teflonlaag (PFTE). De binnenring wordt hardverchroomd. Doordat teflon zelf-smerende eigenschappen heeft, behoeven deze lagers weinig of geen smering.

Stel ons je vraag

Heb je vragen over de beste gewrichtslagers voor jouw toepassing? Of zoek je een partij die zorgt dat jouw productie nooit stil valt in afwachting van de juiste onderdelen? Neem dan contact met ons op. Ammertech houdt jouw productie in beweging.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company