Lagerblokken, ook wel lagerhuizen genoemd, worden toegepast aan de buitenzijde van een constructie of machine. Ze bestaan uit een diepgroefkogellager en een gietijzeren behuizing. Naast de gietijzeren behuizingen, bestaan er ook varianten gemaakt van kunststof of plaatstaal. We onderscheiden twee soorten:
De lagerblokken bieden een goede oplossing voor het aanbrengen van lagers op toepassingen. Het bespaart ook tijd doordat je zelf geen behuizing hoeft te maken. De lagers die in de lagerhuizen worden toegepast, hebben vrijwel altijd een zelfinstellende eigenschap. Op deze manier wordt eventuele scheefstelling in de constructie of asdoorbuigingen opgevangen.
Gedeelde lagerhuizen worden veelal ingezet in zwaardere constructies, zoals recyclinginstallaties, staalwalsen, containerkranen en in de steenindustrie.
Bij een gedeeld lagerhuis heeft het gemonteerde lager een dubbelrijig tonlager of een dubbelrijig zelfinstellend kogellager en een sferische buitenring. Hierdoor kan de binnenring circa 2° kantelen ten opzichte van de buitenring.
Gedeelde lagerhuizen moeten worden voorzien van een afdichting die geschikt is voor de toepassing. Daarnaast dient het juiste smeermiddel in de juiste hoeveelheid te worden toegepast. Regelmatig onderhoud is van belang. Regelmatig onderhoud is van belang voor het verlengen van de levensduur.
Zelfinstellende lagerblokken kennen een brede toepassing in de machinebouw. De lagerblokken worden veel gebruikt in landbouwmachines, sorteermachines en interne transportinstallaties.
De zelfinstellende lagerblokken bestaan voornamelijk uit twee onderdelen; een gietijzeren huis met aansluiting voor een smeernippel en een eenrijige groefkogellager met buitenring. Lagerblokken met een plaatstalen behuizing beschikken niet over een smeernippel. Bij een zelfinstellend lagerblok zijn de passing in het lagerhuis en de buitenring van het lager bolvormig. Dit leidt tot de zelfinstelbaarheid van de lagerblok.
De lagers in het zelfinstellende lagerblok kunnen zowel een cilindrische als een conische binnenring hebben. Montage van een lager met cilindrische binnenring gaat door middel van opwarming, bij voorkeur met een inductieverhitter. Een conisch lager monteer je met een conische klembus.
Een zelfinstellend lagerblok heeft een schuifpassing. Ze worden met een excenterring of met inbusboutjes vastgezet. In conische uitvoering komen de lagerblokken ook voor met klembus.
Een specifiek kenmerk van het gedeelde lagerhuis is dat het lager in het huis kan schuiven, waardoor axiale asuitzetting kan worden opgevangen. Door middel van stelringen kan worden bepaald in welk van de lagerhuizen de uitzetting wordt opgevangen.
Om een lager uit een gietijzeren lagerblok te halen, moet je eerst de as demonteren. Vervolgens kantel je het lager in het lagerhuis en neem je het eruit via de uitsparing.
Zelfinstellende lagerblokken zijn lifetime gesmeerd, al is er in de meeste gevallen wel de mogelijkheid tot nasmeren mocht dit gewenst zijn. Ook is het mogelijk om de lagerhuizen te voorzien van een stofkap.
Zijn er specifieke vragen over de eigenschappen of over de toepassing van lagerblokken? Ons klantenteam adviseert je graag bij de keuze van de beste lagerhuizen voor jouw toepassing. Wil je zo snel mogelijk een offerte op maat ontvangen, laat dan je gegevens achter in het contact- of offerteformulier.
Omdat Ammertech specialist is in lager– aandrijftechniek, denken we graag met je mee in productoplossingen. Ook voor het tijdig beschikbaar stellen van de juiste producten voor jouw toepassing.
“Ammertech houdt jouw productie in beweging.”