An indutrade company

Lagerblokken en Lagerhuizen

Lagerblokken en lagerhuizen toepassing

Lagerblokken ook wel lagerhuizen genoemd worden toegepast aan de buitenzijde van een constructie of machine. We onderscheiden twee soorten:

  • Gedeelde lagerhuizen;
  • Zelfinstellende lagerhuizen,  ook wel bekend als zelfinstellende lagerblokken.

De lagers die in de lagerhuizen worden toegepast, hebben vrijwel altijd een zelfinstellende eigenschap. Op deze manier wordt eventuele scheefstelling in de constructie of asdoorbuigingen opgevangen.

Gedeelde lagerhuizen

Gedeelde lagerhuizen worden veelal ingezet in zwaardere constructies, zoals recyclinginstallaties, staalwalsen, containerkranen en in de steenindustrie.

Bij een gedeeld lagerhuis heeft het gemonteerde lager een dubbelrijig tonlager of dubbelrijig zelfinstellend kogellager en een sferische buitenring. Hierdoor kan de binnenring circa 2° kantelen ten opzichte van de buitenring.

Gedeelde lagerhuizen moeten worden voorzien van een afdichting die geschikt is voor de toepassing. Daarnaast dient het juiste smeermiddel in de juiste hoeveelheid te worden toegepast. Regelmatig onderhoud is van belang.

Zelfinstellende lagerblokken

Zelfinstellende lagerhuizen kennen een brede toepassing in de machinebouw. De lagerblokken worden veel gebruikt in landbouwmachines, sorteermachines en interne transportinstallaties.

Bij een zelfinstellend lagerblok zijn de passing in het lagerhuis en de buitenring van het lager bolvormig. Dit leidt tot de zelfinstelbaarheid van de lagerblok.

De lagers in het zelfinstellende lagerhuis kunnen zowel een cilindrische als een conische binnenring hebben. Montage van een lager met cilindrische binnenring gaat door middel van opwarming, bij voorkeur met een inductieverhitter. Een conisch lager monteer je met een conische klembus.

Montage van lagerhuizen

Een zelfinstellend lagerblok heeft een schuifpassing. Ze worden met een excenterring of met inbusboutjes vastgezet. In conische uitvoering komen de lagerblokken ook voor met klembus.

Een specifiek kenmerk van het gedeelde lagerhuis is dat het lager in het huis kan schuiven, waardoor axiale asuitzetting kan worden opgevangen. Door middel van stelringen kan worden bepaald in welk van de lagerhuizen de uitzetting wordt opgevangen.

Zelfinstellende lagerblokken zijn lifetime gesmeerd, al is er in de meeste gevallen wel de mogelijkheid tot nasmeren mocht dit gewenst zijn.

Keuze en beschikbaarheid lagerhuizen

Zijn er specifieke vragen over de eigenschappen of over de toepassing van lagerblokken? Ons klantenteam adviseert je graag bij de keuze van de beste lagerhuizen voor jouw toepassing. Wil je zo snel mogelijk een offerte op maat ontvangen, laat dan je gegevens achter in het contact- of offerteformulier.

Omdat Ammertech specialist is in lageraandrijftechniek, denken we graag met je mee in productoplossingen. Ook voor het tijdig beschikbaar stellen van de juiste producten voor jouw toepassing.

“Ammertech houdt jouw productie in beweging.”

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company