An indutrade company

Lagerblokken en Lagerhuizen

Lagerblokken van Ammertech

Een cruciaal onderdeel in bewegende machines is het lagerblok, ook wel het lagerhuis genoemd. Om beweging in een machine mogelijk te maken, worden vaak lagers gebruikt. Een lagerblok, of lagerhuis, is de behuizing die deze lager ondersteunt. Het onderdeel zorgt er voor dat de lager stabiel, stevig en veilig in de machine geïnstalleerd kan worden en ondersteunt en en geleidt de roterende as.

Lagerblokken bestaan uit een diepgroefkogellager en een behuizing die over het algemeen van gietijzer gemaakt wordt. Het is ook mogelijk om voor een behuizing van kunststof of plaatstaal te kiezen.

Soorten lagerhuizen

Lagerhuizen zijn grofweg te onderscheiden in twee soorten: gedeelde lagerhuizen en zelfinstellende lagerhuizen.

Gedeelde lagerhuizen

Gedeelde lagerhuizen of lagerblokken bestaan uit twee helften. Hierdoor kunnen ze makkelijk om een lager te zonder dat die gedemonteerd hoeft te worden. Dit is vooral handig wanneer de as moeilijk bereikbaar is of wanneer het demonteren van de as kostbaar of tijdrovend is.

Gedeelde lagerhuizen moeten worden voorzien van een afdichting die geschikt is voor de situatie waarin het lagerhuis toegepast wordt. Het is ook belangrijk dat het juiste smeermiddel gebruikt wordt en dat dat in de juiste hoeveelheid gebruikt wordt.

Zelfinstellende lagerhuizen

Zelfinstellende lagerhuizen of lagerblokken zijn zo ontworpen dat ze kleine afwijkingen in de uitlijning te compenseren. Afwijkingen kunnen ontstaat door bijvoorbeeld onnauwkeurigheden in de montage, het doorzakken van de as of het uitzetten en krimpen van de as onder invloed van temperatuurverschillen.

Zelfinstellende lagerhuizen bevatten over het algemeen een zelfinstellend lager, bijvoorbeeld een bolvormig rollager of een tonlager. Deze lagers zijn in staat om te kantelen binnen het lagerhuis, waardoor ze als het ware meebewegen met de as. Hierdoor is een zelfinstellend lager in staat om zich automatisch aan te passen aan de uitlijning van de as.

Het zelfinstellend vermogen van deze lagerhuizen maakt dat ze gebruikte worden oor vele uiteenlopende toepassingen in de machinebouw. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt in machines waarbij de as niet stabiel strikt lineair is of waarbij de belasting van de machine invloed kan hebben op de beweging van de as, zoals landbouwmachines, sorteermachines en transportinstallaties.

Zelfinstellende lagerhuizen kunnen worden voorzien van een stofkap om de levensduur van het lagerhuis te verlegen. Ze zijn lifetime gesmeerd, waardoor nasmeren in principe niet nodig is. Vaak is de optie tot nasmeren echter wel aanwezig.

De juiste keuze

Beide soorten lagerhuizen zijn ontworpen om de levensduur van de lagers te verlengen door ze stevig te verankeren en kunnen worden toegepast in uiteenlopende industriële en mechanische situaties. Waar de gedeelde lagerhuizen voornamelijk ontworpen zijn om installatie en onderhoud zo eenvoudig mogelijk te maken, zijn zelfinstellende lagerhuizen specifiek ontworpen om uitlijningsfouten te compenseren. De keuze voor het juiste lagerhuis is essentieel voor het langdurig optimaal functioneren van de lager, de as en de machine waarin het geheel geïnstalleerd is.

Heb je vragen over de eigenschappen en toepassingen van de verschillende soorten lagerhuizen? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten denken graag met je mee en helpen je met het kiezen van de juiste lagerhuizen voor jouw situatie. Wil je zo snel mogelijk een offerte op maat ontvangen? Vul dan het offerteformulier in.

 

“Ammertech houdt jouw productie in beweging.”

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company