An indutrade company

Kettingwielen

Kettingwielen en montage-opties

Met kettingwielen kan een machinale ketting in beweging worden gezet. Kettingwielen zijn – anders dan plaatwielen – voorzien van een naaf. In die naaf zit een boring en eventueel een spiebaan en borgboutgat.

Uitvoeringen van kettingwielen

Net als bij een aandrijfketting worden kettingwielen in drie uitvoeringen geleverd:
Kettingwiel
· Simplex;
· Duplex;
· Triplex.

De maatvoering van kettingwielen is gestandaardiseerd in BS (British Standard) en ASA (American Standards Association). In Nederlandse toepassingen komt BS het meest voor.

Behalve standaard stalen kettingwielen leveren wij ook kettingwielen met geharde tanden en roestvaststalen uitvoeringen. Voor een goede werking dient de bijbehorende ketting uit hetzelfde materiaal te zijn vervaardigd.

Welk kettingwiel het meest geschikt is, hangt onder andere af van de overbrengings­verhouding, de capaciteit en de beschikbare ruimte.

Kettingwielen monteren

Op hoofdlijnen zijn er twee manieren om kettingwielen te monteren: met een spiebaan of door middel van een klembus.

Montage door middel van een spiebaan. Dit is de meest eenvoudige en goedkope manier van monteren. Nadeel is dat demontage vaak moeilijk gaat en in bijna alle gevallen beschadiging veroorzaakt aan as en kettingwiel.

Bij montage met een klembus zijn er meerder opties:

1.      Met een conische, zogenaamde taperlock klembus. Het kettingwiel wordt voorzien van een conische boring. Daarin wordt de klembus met behulp van enkele boutjes vastgetrokken. Ook hier is demontage niet altijd even gemakkelijk. Bovendien kunnen er asbeschadigingen optreden.

2.      Met een cilindrische klembus. Voordeel is dat er geen bewerkingen nodig zijn aan as en naaf. De juiste boring volstaat. Verder is de rondloopnauwkeurigheid van het kettingwiel bijzonder groot, wat slijtage van de ketting beperkt.

3.      Bij een mechanische cilindrische klembus volstaat het aandraaien van de montagebouten met een bepaald moment. Demontage gaat eenvoudig door de componenten van de klembus met dezelfde boutjes uit elkaar te drukken. Er treedt geen asbeschadiging op en het positioneren gaat relatief eenvoudig.
Wij leveren mechanische cilindrische klembus van ons eigen merk AMMLOCK.

4.      De mooiste manier om een kettingwiel te monteren is met behulp van een ETP klembus. Met deze hydraulisch bediende bus monteer je het kettingwiel binnen enkele seconden met slechts één bout. Demontage gaat net zo eenvoudig. Omdat er in de klembus zelf geen beweging plaatsvindt, is positioneren (zowel radiaal als axiaal) heel eenvoudig

Levensduur van kettingwielen

Net als alle bewegende onderdelen is ook een kettingwiel aan slijtage onderhevig. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van het kettingwiel.

Wij adviseren om kettingwielen te vervangen zodra kettingen vervangen worden. Een ketting slijt namelijk sneller op een al ingelopen kettingwiel, omdat de steekmaat van de ketting en kettingwiel dan niet meer 100% overeenkomen.

Keuze en beschikbaarheid

Voor advies over de keuze van kettingwielen of de wijze van monteren kun je terecht bij ons klantenteam. We denken graag met je mee, ook voor het tijdig beschikbaar hebben van de juiste kettingwielen voor jouw toepassing.

“Ammertech houdt jouw productie in beweging.”

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company