An indutrade company

Tonlagers

Tonlagers

Een tonlager is een rollend lager met tonvormige rollichamen. Het kan behalve radiale belasting ook (in mindere mate) axiale belastingen opnemen in beide richtingen. Dit maakt tonlagers uitermate geschikt voor toepassingen waar scheefstellingen worden veroorzaakt door montagefouten of asafwijkingen optreden.

Tweerijige tonlagers

Tweerijige tonlagers hebben twee rijen rollen in de vorm van tonnen, met een gemeenschappelijke bolvormige loopbaan in de buitenring. De twee loopbanen van de binnenring staan schuin ten opzichte van de lageras. Deze lagers kunnen zichzelf instellen en zijn daardoor niet heel gevoelig voor scheefstelling van de as ten opzichte van het lagerhuis en door doorbuiging van de as.Tonlager

Toepassing van tonlagers

Tonlagers worden gebruikt voor machines in papierfabrieken, walsen, rollend materieel, schudschermen en algemene industriële machines. Voor lagers met kleine boring wroden kooien van geperst staal gebruikt.  Voor lagers met grotere boringen worden machinaal bewerkte kooien van hoogwaardig messing of zacht staal gebruikt.

Scheefstelling tonlager

De maximaal toelaatbare hoekafwijking van tonlagers bedraagt onder normale condities ongeveer 2°. De hoek kan variëren als gevolg van de serie, gebruikscondities en inbouwomgeving.

Bij een toenemend toerental hebben lagers met een scheefstelling de neiging om meer geluid te gaan produceren. Als gevolg van deze geluidsontwikkeling kan de maximale scheefstelling van een lager veel lager zijn dan de maximaal toegestane scheefstelling.

Verschillende tonlagers

Binnen de groep van tonlagers zijn er diverse types verkrijgbaar. Per merk zijn ook unieke tonlagers verkrijgbaar. We noemen enkele toonaangevende voorbeelden:

Tonlagers van Nachi

Nachi heeft de EXQ (V) en AEX (V) series:
·  EXQ heeft een verbeterde opbouw waaronder grotere tonnen, zodat het lager meer draagkracht heeft en een langere levensduur kent.
·  De AX/AEX serie heeft asymmetrische rollen t.o.v. de symmetrische bij de E/EXQ series.
·  De toevoeging (V) staat voor ‘vibration’. Dit tonlager heeft een grotere weerstand tegen trillingen.

Tonlagers van NTN-SNR

Ultage van NTN-SNR: een afgedicht tonlager. ‘Ultage’ is een samentrekking van Ultimate Stage design. Dit tonlager is ook bij scheefstelling nog steeds efficiënt. Verdere voordelen zijn:
·  Langere onderhoudscyclus
·  Hogere rotatiesnelheid
·  Lager onderhoudskostenNTN-SNR Kizei

KIZEI: Het ultieme tonlager met afdichting, geschikt voor omgevingen met veel vuil, stof en impact van buitenaf zoals steenslag.

Dit is een tonlager met schild. Het is een enorm kostenbesparend lager bij de meest intensieve toepassingen.

Levering en beschikbaarheid

Vragen over de toepassing van tonlagers? Of over de beschikbaarheid en leverbetrouwbaarheid van deze en andere componenten op het gebied van lager- en aandrijftechniek? Ons klantenteam denkt graag me je mee. Neem contact op!

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company