An indutrade company

Tandriemen

Tandriemen

Tandriemen zijn aandrijfriemen met vertandingen die exact in dezelfde verhoudingen staan als de tandriemschijf. Hierdoor is deze aandrijving niet-slippend, nauwkeurig, geluidsarm en geheel onderhoudsvrij. Een tandriem wordt gemonteerd op twee tandriemschijven, hierdoor kan er vermogen overgebracht worden tussen twee evenwijdige assen.

Een tandriemaandrijving kan worden toegepast toegepast voor de aandrijving van diverse installaties. Transport toepassingen zijn één van de meest voorkomende toepassingen waarbij gebruikt wordt gemaakt van een tandriemaandrijving. Voor dit soort toepassingen hebben tandriemen van polyurethaan veelal de voorkeur. Door de veelheid aan tandvormen, -steken en breedtes zijn tandriemen breed toepasbaar, in vele branches in de industrie: van hightech en lineaire toepassingen tot aan de algemene machinebouw.

Er bestaan veel verschillende type tandriemen, zo worden deze uitgevoerd in de materialen: neopreen, synthetisch rubber, polyurethaan (PU).

Elatech tandriem

Aandrijf tandriemen

De aandrijftandriemen met metrische steek zijn doorgaans in de materiaalsoort polyurethaan. De inch-vertanding en de ronde (HTD) vertanding zijn in het algemeen van neopreen gemaakt. Aandrijftandriemen zijn eindloos en zonder las, maar bestaan ook in een eindige vorm met las. De trekkoorden in een tandriem zijn van staal, dit bepaald de sterkte van de riem. Hierdoor kunnen er relatief hoge vermogens worden overgebracht.

Deze tandriemen worden gebruikt om beweging over te brengen tussen twee assen of katrollen. Daarom worden ze meestal gebruikt in machines die kracht en beweging overbrengen, zoals auto’s, vliegtuigen, industriële machines en gereedschappen.

Transport tandriemen

Transporttandriemen wordt meestal vervaardigd uit polyurethaan (PU). Ze zijn er in twee varianten:
·         Eindloze tandriemen
·         Eindige tandriemen (met las)

Eindige tandriemen worden meestal met behulp van een klemplaat gemonteerd. Vanwege de las kunnen ze slechts 50% van het vermogen overbrengen ten opzichte van een eindloze tandriem.
Transportriemen kunnen tot een lengte van 25000 mm en breedte van 100 mm ook eindloos worden geproduceerd.
De trekkoorden kunnen van staal, carbon, roestvast staal of kevlar gemaakt zijn.

Transporttandriemen worden gebruikt om goederen of materialen te transporteren van de ene locatie naar de andere. Je ziet deze soort tandriemen daarom vaak terug in toepassingen zoals transportbanden, lopende banden, sorteermachines en andere soortgelijke machines. Ze zijn ontworpen om een hoge treksterkte te bieden om de lading te kunnen dragen. Vaak hebben ze ook een speciaal profiel op het oppervlak om grip te bieden aan de te transporteren lading.

Specifieke kenmerken

Met name de transporttandriemen kunnen desgewenst worden voorzien van een uiteenlopend scala aan deklagen en meenemers. Dit geeft de tandriemen specifieke eigenschappen voor bepaalde toepassingen. Bij deklagen kun je denken aan linatex, polyamide of speciale rubbersoorten. De meenemers worden vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de tandriem.

 

Bekleding tandriemen

Montage van tandriemen

Tandriemen worden gemonteerd op tandriemschijven ook wel “tandriempoelies” genoemd, al dan niet voorzien van een flens. Hierbij zorgt de flens voor sturing van de tandriem. De riemen zijn echter ook leverbaar met een stuursnaar. Tandriemen met een stuursnaar staan ook wel bekend als zelfsturende tandriemen.
Bij een zogenaamde omega-opstelling is het zaak om te letten op de minimale onderlinge afstanden van de poelies. Een te kleine afstand leidt tot vroegtijdige slijtage van de tandriem.

Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van hoe je een tandriem kunt monteren:

1. Controleer de uitlijning van de aandrijf- en aangedreven componenten

Zorg ervoor dat de componenten die de tandriem aandrijven en aangedreven worden, goed uitgelijnd zijn voordat je begint met de montage van de tandriem. Een slechte uitlijning kan leiden tot slijtage en voortijdig falen van de tandriem.

2. Maak de componenten schoon 

Zorg ervoor dat de aandrijf- en aangedreven componenten goed schoongemaakt zijn voordat je de tandriem monteert. Vuil en stof kunnen de levensduur van de tandriem verkorten en de werking van de riem beïnvloeden.

3. Plaats de tandriem op de aandrijf- en aangedreven componenten

Plaats de tandriem op de aandrijf- en aangedreven componenten, waarbij je ervoor zorgt dat de tanden van de riem goed in de tandwielen of poelies passen.

4. Controleer de spanning van de tandriem

Controleer de spanning van de tandriem volgens de specificaties van de fabrikant. Een te strakke of te losse tandriem kan leiden tot overmatige slijtage, lawaai en een kortere levensduur. Je kunt de spanning controleren met behulp van een spanningsmeter of door de tandriem handmatig in te drukken en te controleren of deze nog een beetje kan worden ingedrukt.

5. Controleer de uitlijning opnieuw

Controleer de uitlijning van de aandrijf- en aangedreven componenten opnieuw nadat de tandriem is gemonteerd en de spanning is aangepast.

6. Voer een eerste inspectie uit

Voer een eerste inspectie uit van de tandriem nadat deze is gemonteerd, om te controleren of er geen scheuren, beschadigingen of andere tekenen van slijtage zijn. Als je dergelijke beschadigingen constateert, moet je de riem vervangen voordat je verdergaat met de montage.

7. Voer een proefrun uit

Voer een proefrun uit van het systeem waarin de tandriem is gemonteerd om te controleren of alles goed werkt. Controleer of er geen vreemde geluiden of trillingen zijn en of de riem goed blijft zitten.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de tandriem correct gemonteerd wordt en dat deze optimaal functioneert. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en eventuele afwijkingen of problemen tijdig op te lossen.

Advies op maat

Wil je graag voorzien worden van een persoonlijk advies op maat over een toepassing? Onze specialisten staan je graag te woord. Mocht je het type, maat of merk riem al weten, vraag dan direct vrijblijvend een offerte aan.

Ammertech is dé specialist in aandrijf- en lagertechniek, en heeft een breed assortiment producten als o.a.: kettingenwielen, v-snaren en lagers en lagerblokken.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company