An indutrade company

Tandriemen

Tandriemen

Tandriemen zijn aandrijfriemen met vertandingen die exact in dezelfde verhoudingen staan als de tandriemschijf. Hierdoor is deze aandrijving niet-slippend, nauwkeurig, geluidsarm en geheel onderhoudsvrij. Een tandriem wordt gemonteerd op twee tandriemschijven, hierdoor kan er vermogen overgebracht worden tussen twee evenwijdige assen.

Een tandriemaandrijving kan worden toegepast voor aandrijving als voor transportdoeleinden. Door de veelheid aan tandvormen, -steken en breedtes zijn tandriemen breed toepasbaar, in vele branches in de industrie: van hightech en lineaire toepassingen tot aan de algemene machinebouw.

Er bestaan veel verschillende type tandriemen, zo worden deze uitgevoerd in de materialen: neopreen, synthetisch rubber, polyurethaan (PU).

Elatech tandriem

Aandrijf tandriemen

De aandrijftandriemen met metrische steek zijn doorgaans in de materiaalsoort polyurethaan. De inch-vertanding en de ronde (HTD) vertanding zijn in het algemeen van neopreen gemaakt. Aandrijftandriemen zijn eindloos en zonder las. De trekkoorden in een tandriem zijn van staal, dit bepaald de sterkte van de riem. Hierdoor kan een relatief hoge vermogens overbrengen.

Transport tandriemen

Transporttandriemen wordt meestal vervaardigd uit polyurethaan (PU). Ze zijn er in twee varianten:
·         Eindloze tandriemen
·         Eindige tandriemen (met las)

Eindige tandriemen worden meestal met een klemplaat gemonteerd. Vanwege de las kunnen ze slechts 50% van het vermogen overbrengen ten opzichte van een eindloze tandriem.
Transportriemen kunnen tot een lengte van 25000 mm en breedte van 100 mm ook eindloos worden geproduceerd.
De trekkoorden kunnen van staal, roestvast staal of kevlar zijn.

Specifieke kenmerken

Met name de transporttandriemen kunnen desgewenst worden voorzien van een uiteenlopend scala aan deklagen en meenemers. Dit geeft de tandriemen specifieke eigenschappen voor bepaalde toepassingen. Bij deklagen kun je denken aan linatex, polyamide of speciale rubbersoorten.Bekleding tandriemen

Montage van tandriemen

Tandriemen worden gemonteerd op tandriemschijven ook wel “tandreimpoelies” genoemd, al dan niet voorzien van een flens. Hierbij zorgt de flens voor sturing van de tandriem. De riemen zijn echter ook leverbaar met een stuursnaar.
Bij een zogenaamde omega-opstelling is het zaak om te letten op de minimale onderlinge afstanden van de poelies. Een te kleine afstand leidt tot vroegtijdige slijtage van de tandriem.

Advies op maat

Wil je graag voorzien worden van een persoonlijk advies op maat over een toepassing? Onze specialisten staan je graag te woord. Mocht je het type, maat of merk riem al weten, vraag dan direct vrijblijvend een offerte aan.

Ammertech is dé specialist in aandrijf- en lagertechniek, en heeft een breed assortiment producten als o.a.: kettingenwielen, v-snaren en lagers en lagerblokken.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company