An indutrade company

Gedeeld lagerhuis

Gedeelde lagerhuizen

Op het gebied van gedeelde lagerhuizen werken we bij Ammertech samen met NTN-SNR: de nummer drie van de wereld op lagergebied. NTN-SNR heeft voor vrijwel elke toepassing minimaal één passende oplossingen.

Selectiecriteria lagerhuizen

Gedeelde lagerhuizen worden vaak ingezet in de zwaardere industrie. Bij de keuze van de meest geschikte onderdelen dien je onder andere rekening te houden met:
· Toerental;
· Soort belasting, axiaal, radiaal;
· Asdoorbuiging en uitlijnfouten;
· Bedrijfstemperatuur;
· Vervuiling;
· Onderhoudsmogelijkheden/beperkingen;
· Bewaking.

Nachi lagerhuis

Aandachtspunten bij toepassing

Zorg er altijd voor dat de voet en de kap van het lagerhuis bij elkaar blijven. Verwisseling kan vervelende gevolgen hebben voor de lagerspeling. Kies daarnaast voor de juiste afdichting om zo vroegtijdige lagerslijtage te voorkomen.

Lees verder Lees minder

Afdichting

De keuze voor de afdichting is mede afhankelijk van het type smering: vet of olie. Bij de keuze voor vetsmering is de hoeveelheid vet van belang. Teveel vet zorgt voor onnodige opwarming van het lager en veroorzaakt vroegtijdige lager slijtage.
In veel gevallen voldoet de klassieke viltafdichting, mits deze vooraf voldoende wordt gedrenkt in verwarmde olie. Waar hogere eisen worden gesteld, biedt NTN-SNR de keuze uit:
· V-ringafdichting;
· Dubbellips afdichting;
· Labyrintafdichting;
· Taconiet seals.

Ringen

Bij een lageropstelling met gedeelde lagerhuizen wordt het lager veelal aan de aandrijfzijde axiaal opgesloten in het huis door middel van stelringen. Aan de niet aangedreven zijde, zonder stelringen, kan het lager vrij bewegen om axiale uitzetting van de as op te vangen.

In gedeelde lagerhuizen worden zelfinstellende dubbelrijige kogellagers of tonlagers gemonteerd. Deze kunnen en cilindrische of conische binnenring hebben:
· Een lager met cilindrische binnenring dient voor montage te worden verhit. Om de structuur van het lagerstaal niet aan te tasten, raden we het gebruik van een inductieverhitter hierbij aan.
· Bij de conische binnenring wordt een klembus toegepast. Hierbij moet de lagerspeling met behulp van een voelermaat nauwkeurig worden gecontroleerd.

Advies op maat

NTN-SNR biedt tal van oplossingen voor specifieke toepassingen, zowel in staande als in flensuitvoering. Voorbeelden zijn ovenwagens zware industrieventilatoren. Vragen hierover? Ons klantenteam informeert je graag.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company