An indutrade company

Naaldlagers

Naaldlagers

Naaldlagers zijn wentellagers met cilindrische rollen die dun en lang zijn ten opzichte van hun middellijn. Zij worden naalden genoemd. Ondanks hun beperkte doorsnede hebben de lagers een hoog draagvermogen. Dit maakt ze zeer geschikt voor lagerconstructies met een beperkte radiale ruimte. Naaldlagers kunnen een hoge radiale belastingen opvangen.

Naaldlagers zonder binnenring

Als de mogelijkheid bestaat om de as te slijpen en te harden voor het benodigde loopbaangedeelte, zijn naaldlagers zonder binnenring de betere keuze. Aangezien de binnenring in dit geval niet nodig is, kan de as een grotere middellijn krijgen waardoor de as stijver wordt.Lagers zonder binnenring

Naaldlagers met binnenring

Daar waar het onmogelijk of niet economisch is om de as te harden en te slijpen, worden naaldlagers met binnenring gebruikt.

Lees verder Lees minder

Axiale krachten bij naaldlagers

Wanneer bij naaldlagers axiale krachten opgenomen dienen te worden, is het noodzakelijk om er een kogeltaatslager, cilindertaatslager of een hoekcontactkogellager bij te plaatsen.

Naaldhulzen en naaldbussen

Naaldhulzen en naaldbussen zijn lagers bestaande uit dunwandige buitenringen van getrokken plaatmateriaal en naaldkransen. Ook bestaan er volnaaldige naaldhulzen. De meeste uitvoeringen zijn enkelrijig.

Naaldhulzen en naaldbussen zijn zowel open als afgedicht leverbaar. De dunwandige buitenring maakt het mogelijk om bijzonder compacte lageringen te realiseren, mits de as loopbaan gehard en geslepen wordt uitgevoerd. Veel naaldlagers gebruiken de as als loopbaan, dus zonder gebruik van een binnenring.

Naaldhulzen en naaldbussen:

  • Zijn geschikt voor hoge toerentallen
  • Hebben een groot draagvermogen
  • Zijn makkelijk te monteren

De naaldhulzen en naaldbussen dienen ingeperst te worden in een gladde boring. Hierbij is geen verdere axiale fixering nodig.

Andere typen van naaldlagers

·       Looprollen: een lager waarvan de dikke buitenring over een curvebaan rolt met optioneel een afgeronde buitenring. Deze vermindert van de randbelastingen die worden uitgeoefend op het contactoppervlak tussen de baan en de buitenring.

·       Cam followers (ook wel nokvolger of trackfollower genoemd): een type naaldlager met as waarop of waarin draad zit voor de bevestiging.

Naaldlagers van NTN-SNR

NTN-SNR uit Japan is toonaangevend op het gebied van naaldlagers en wereldwijd de tweede grootste aanbieder van naaldlagers op de industriële markt. In ons aanbod vind je onder andere NTN-SNR:

Naaldhulzen
Naaldkooien
Naaldlagers

Levering en beschikbaarheid

Vragen over de toepassing van naaldlagers? Of over de beschikbaarheid en leverbetrouwbaarheid van deze en andere componenten op het gebied van lager- en aandrijftechniek? Ons klantenteam denkt graag me je mee. Neem contact op!

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company