An indutrade company

Lagers

Maatwerk op het gebied van lagers

Alles wat draait en waarbij de weerstand zo laag mogelijk moet zijn, maakt gebruik van lagers. Deze onderdelen zorgen ervoor dat de draaibeweging zo soepel mogelijk gaat en dat er zo min mogelijk energie bij verloren gaat. Bij Ammertech weten we alles van lager- en aandrijftechniek en we hebben nagenoeg alle typen lagers in ons assortiment.

Het assortiment van Ammertech bestaat uit lagers van gerenommeerde merken die de hoogste kwaliteit leveren en topkwaliteit lagers van ons eigen merk. Alle geïmporteerde lagers in het assortiment van Ammertech zijn genormaliseerd. In veel gevallen bieden wij met onze eigen merken een hoogwaardig of zelfs beter alternatief voor kostbare of moeilijk beschikbare lagers. Daarnaast leveren wij veel lagers op maat voor jouw toepassing; met een andere vetvulling, afmeting, buitenring of andere specifieke behoefte die technische of economische voordelen biedt.

Heb je specifieke wensen? Onze technisch specialisten informeren je graag over onze merken en mogelijkheden.

Tonlager Nachi - lagers Ammertech

Wat is een lager?

Een lager is een machineonderdeel waar een as of astap in draait. Zijn belangrijkste taak is het verlagen van de wrijving tussen de verschillende onderdelen, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Op deze manier versoepelen lagers de lineaire of roterende beweging. Ze worden vaak gebruikt in machines en apparaten zoals motoren, pompen, ventilatoren en transportbanden om de efficiëntie te verhogen en slijtage te verminderen.

Lagers zijn onder te verdelen in verschillende categorieën, gebaseerd op bewegings­richting en vorm.

 • Wentellagers: Bij een wentellager roteert de as in het lager of het lager rond de as door het gebruik van wentellichamen. Dit kunnen kogels, cilinders, naalden, tonnen of kegels zijn. Wentellagers worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen en industrieën vanwege hun vermogen om radiale en axiale belastingen te dragen en tegelijkertijd een soepele rotatie te bieden.
 • Glijlagers: Glijlagers worden gebruikt in verschillende toepassingen waarin een bewegende as of component in contact komt met een stationaire component. In tegenstelling tot wentellagers, waarin de bewegende en stationaire componenten van elkaar worden gescheiden door rollende elementen, maken glijlagers gebruik van een smeerfilm om wrijving te verminderen en een soepele rotatie te bieden.
 • Lineaire lagers: Lineaire lagers worden gebruikt in toepassingen waarbij een lineaire beweging vereist is in plaats van een rotatie. Deze lagers maken het mogelijk dat een bewegende component langs een geleiderail of lineaire geleiding kan bewegen met minimale wrijving en weerstand.

Lagers zijn meestal gemaakt van materialen zoals staal, brons en kunststof. Ze worden vaak gesmeerd met vet of olie om de wrijving verder te verminderen en de levensduur te verlengen.

De beste lagers per toepassing

Elk type lager heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Deze eigenschappen bepalen voor welke toepassing het geschikt is. Het beste lager is degene die qua eigenschappen optimaal aansluit op de gebruiksomstandigheden. Daarbij spelen verschillende factoren een rol:

 • Grootte van de belasting; Lagers WD
 • Richting van de belasting;
 • Beschikbare inbouwruimte;
 • Omgeving;
 • Scheefstelling;
 • Toerental;
 • Axiale verschuifbaarheid;
 • Nauwkeurigheid;
 • Vervorming van het lager;
 • Geluid.

Een lager dat voor de ene toepassing perfect is, kan voor een andere toepassing totaal ongeschikt zijn. Onze technisch specialisten kennen de eigenschappen van alle lagers en denken graag met je mee over de beste keuze voor jouw toepassing.

Beschikbaarheid en levertijd

Bij Ammertech weten we hoe belangrijk de continuïteit van jouw productie is. Daarom zorgen wij ervoor dat jij op het juiste moment over de juiste lagers kunt beschikken. Dat doen we door professionele logistiek te combineren met klantgerichte service.

Advies op maat van Ammertech

Heb je nog vragen over welke lagers het meest geschikt zijn voor jouw specifieke toepassing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 0492-594 300 en via de live chat, je zal dan direct in contact komen met een van onze productspecialisten. Of vraag direct een offerte aan door jouw gegevens achter te laten, dan nemen wij contact met je op met een passend en geheel vrijblijvend voorstel.

“Ammertech houdt jouw productie in beweging.”

 

Kijk hier voor alle merken lagers en mechanische aandrijfcomponenten

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company