An indutrade company

Lageronderhoud

Lageronderhoud

Onderhoud aan lagers is cruciaal om vroegtijdige lagerslijtage en -schade te voorkomen. Het belangrijkste onderdeel van lageronderhoud is nasmeren. De frequentie waarmee moet worden nagesmeerd, hangt samen met de gebruiksduur en omgevingsomstandigheden van het lager.

Tips voor lageronderhoud

  • De vuistregel is dat maximaal 30% van de vrije ruimte van het lager met vet gevuld mag zijn. Te veel vet veroorzaakt onnodige weerstand en daarmee warmte.
  • Zorg altijd voor de juiste vetsoort, en voorkom dat vetsoorten met verschillende bases worden vermengd. Het vet kan daardoor uit elkaar vallen in olie en basis (ook wel zeep genoemd) en verliest zijn smerende werking.
  • Er zijn tabellen beschikbaar voor het berekenen van de hoeveelheid vet bij eerste montage en voor het nasmeren.

Wij  helpen je daar graag mee.

Lagers nasmeren

Om het nasmeren te vereenvoudigen, kun je gebruikmaken van de LUBER SMART en LUBER DRIVE kits van NTN-SNR. Daarmee verloopt het nasmeren automatisch: je stelt de kit voor langere tijd in op de juiste vetafgifte. NTN-SNR biedt tevens een uitgebreid assortiment aan smeermiddelen.

Oliesmering

Wees bij oliesmering alert op:

  • De juiste viscositeit van de olie
  • Het temperatuurbereik van de olie

Bij een horizontale as moet het onderste rolelement van het lager bij stilstand voor 50% in het oliebad staan. Bij een verticale as is het olieniveau 50% – 80% van de rolelementen.
Bij een bedrijfstemperatuur tot circa 50°C is één maal per jaar olie vervangen voldoende. Bij hogere temperaturen wordt twee maal per jaar aanbevolen.

Lagermontage

Goed lageronderhoud helpt schade en slijtage aan lagers te voorkomen. Voegtijdige lagerschade of-slijtage is in 17% van de gevallen het resultaat van verkeerde montage. Dit kun je eenvoudig voorkomen door de juiste gereedschappen te gebruiken.

Gereedschap voor lageronderhoud

· Voor kleinere wentellagers: montage en demontagekits van NTN-SNR
· Voor grotere lagers: een NTN-SNR SMART TEMP inductieverhitter. Deze zijn er in diverse capaciteiten.

Belangrijk: Gebruik nooit een verwarmingsplaatje om het lager te verhitten. Dit leidt tot verstoring van de staalstructuur en daarmee vroegtijdige uitval van het lager.

Persoonlijk advies

Ons verkoopteam adviseert je graag en deskundig over de beste lagers en professioneel lageronderhoud in elke toepassing.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company