An indutrade company

Hoekcontactlagers

Hoekcontactlager

Hoekcontactlagers (oftewel hoekcontact kogellagers) zijn voorzien van loopbanen in zowel de binnen- als buitenringen. Deze loopbanen liggen in de richting van de lageras verschoven ten opzichte van elkaar. Dit maakt hoekcontactkogellagers zeer geschikt om gecombineerde belastingen (zowel radiaal als axiaal) op te nemen.

Hoekcontactlagers zijn onder te verdelen in drie groepen:

  • Eenrijig hoekcontactlager
  • Tweerijige hoekcontactkogellagers
  • Vierpuntslager

Eenrijige hoekcontactlagers

Een eenrijig hoekcontactlager kan slechts in één richting axiale belastingen opnemen. Het is meer dan gebruikelijk om hoekcontactlagers op te stellen met een gelijk type. Deze opstellingen zijn:

  • O-opstelling
  • X-opstelling
  • Tandem-opstellingHoekcontactkogellagers

Lees verder Lees minder

O-opstelling:

In deze opstelling divergeren de contactlijnen naar de hartlijn van de lageropstelling. Axiale belastingen kunnen naar beide richtingen worden opgenomen, maar slechts door één lager tegelijkertijd. Door lagers op deze manier te monteren, wordt een relatief stijve opstelling verkregen die echter weinig scheefstelling van de as kan opnemen.

X-opstelling:

In een X-opstelling convergeren de contactlijnen naar de hartlijn van de lageropstelling. Ook hier kunnen axiale belastingen in beide richtingen opgenomen worden, eveneens door één lager tegelijkertijd. De lagerset is niet zo stijf als bij de O-opstellingen. Een zekere scheefstelling van de as is hier wel mogelijk

Tandem-opstelling:

In de tandemopstelling lopen de contactlijnen parallel. De lagerset van hoekcontactlagers kan in één richting axiale belastingen opnemen. De contacthoek wordt bepaald door de constructie van de lagers. Deze hoek wordt gevormd door de contactlijnen, namelijk de richting van de loodlijn en de verbindingslijn van het lager.

Tweerijige hoekcontactkogellagers

Een tweerijig hoekcontactlager kan axiale belastingen opnemen in beide richtingen.
Wat ontwerp betreft lijken tweerijige hoekcontactlagers op twee eenrijige hoekcontactlagers in O-opstelling. Ze zijn echter smaller en kunnen in beide richtingen zware axiale en radiale belastingen opnemen.

Vierpuntslager

Vierpuntslagers zijn eenrijige kogellagers. Ze nemen radiale en axiale belastingen uit beide richtingen op en werken daardoor als tweerijige schuine kogellagers.

Persoonlijk advies

Ons klantenteam is volledig thuis in de techniek achter hoekcontactlagers en andere machine componenten. Zij denken graag met je mee over de juiste onderdelen en toepassing. Neem contact op voor meer informatie.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company