An indutrade company

Taperlock klembussen

Taperlock-klembussen

Een taperlock klembus is bedoeld om een wiel, poelie, tandriemschijf of kettingwiel op een as te bevestigen. Door middel van de conische klembusconstructie wordt het koppel over de gehele omtrek overgebracht. Het gebruik van een spie is in principe niet nodig. Door het aandraaien van de stelbouten met het juiste aanhaalmoment ontstaat er een sterke verbinding tussen de naaf en de as.
Afhankelijk van de toepassing, de vereiste precisie en de frequentie waarmee moet worden gedemonteerd, is een taperlock klembus in veel gevallen een prima optie.

Taperlock klembus monteren

Je gebruikt taperlock klembussen in combinatie met een naaf met dezelfde specificaties als de klembus. Taperlock klembussen zijn leverbaar in asdiameters van 10 tot 120 mm.
De klembus en de naaf worden via bouten in gedeelde boutgaten en een spie op de as gemonteerd. Hiervoor moet de as worden voorzien van een spiebaan.

Montage

· Ontvet eerst de taperlock klembus, de as en de conische boring van de schijf waarin je de klembus gaat monteren.
· Breng (weinig) olie aan op de stelbouten.
· Plaats de klembus in de schijf, zord dat de openingen aan buitenzijde van de klembus overeenkomen met de openingen in de boring van de schijf.
· Plaats de stelbouten in de daarvoor bestemde gaten en draai deze aan.
· Positioneer vervolgens de schijf met klembus op de as.
· Draai de stelbouten om en om aan tot het juiste aanhaalmoment is bereikt.
· Controleer na het in werking stellen of de stelbouten nog het juiste aanhaalmoment hebben (draai indien nodig opnieuw aan.)

Demontage

· Draai de stelbouten los en haal ze eruit.
· Breng wat olie aan op een stelbout en plaats deze in het demontage gat. Dit gat heeft geen schroefdraad in de boring van de schijf.
· Draai deze aan totdat de klembus loskomt van de schijf en as.
· Verwijder het geheel nu van de as.

Voor- en nadelen van taperlock klembussen

Een taperlock klembus is een relatief goedkope oplossing. Daar staat tegenover dat de nauwkeurigheid beperkt is, het positioneren minder gemakkelijk gaat en dat er bij demontage vrijwel altijd beschadigingen aan de as optreden. Voor meer kritische toepassingen raden wij daarom onze AMMLOCK cilindrische klembussen aan.

Ons klantenteam informeert je graag over de exacte specificaties en mogelijke toepassingen.

 

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company