An indutrade company

De overeenkomst tussen een verpakte paprika en kogellager

Ik hoor het je denken… welke overeenkomst?

Daar kom ik zo op terug. In de voedingsindustrie gaat het in de kern om een kwalitatief goed product in vaste of vloeibare vorm in grote volumes op efficiënte en hygiënische wijze bij de consument te krijgen. De consument heeft de keuze om deze producten te verkrijgen via retail, horeca of andere out-of-home kanalen.

Binnen de voedingsindustrie zijn de variaties enorm, van de productie van ontbijtkoek, het bereiden van brood, het selecteren/wassen/snijden van groenten tot het afvullen/dichten/pasteuriseren/etiketteren van flessen en ga zo maar door.

Neem zelf maar een voorbeeld in gedachten dat het meest tot de verbeelding spreekt. In veel gevallen zal het product in een enkele of meervoudige verpakking de fabriek verlaten. Flessen, flacons, potten, zakken, strips, dozen; de verschijningsvorm van verpakkingen lijkt oneindig. En niet alleen de verschijningsvorm van verpakkingen maar ook de hoeveelheid aan producten, die toch allemaal net weer even onderscheidend van elkaar moeten zijn. Denk maar eens aan de ‘keuzestress’ voor een vol winkelschap met vele soorten koekjes.

De voedingsindustrie is één van de grootste industrietakken in Nederland. Er zijn een aantal risico’s te benoemen, vanuit het oogpunt van de gebruikers van productielijnen speelt hygiëne een belangrijke rol. Vanuit het oogpunt van onderhoud en productie efficiency wordt het productieproces beoordeeld op kritische proces indicatoren zoals capaciteitsbenutting van een machine, stilstand, gepland en ad hoc onderhoud en dergelijke. Fabrikanten van de machines en aan- en afvoerlijnen met focus op de voedingsindustrie hebben ook kennis van alle industrie gerelateerde richtlijnen en vigerende eisen.

Ook alle bewegende delen in een productiemachine hebben hun specifieke eisen, waaronder eveneens de lagers en lagerblokken, die vaak in grote aantallen in de machines aanwezig zijn. Het type vet, het materiaal, de oppervlaktestructuur, de kleur van de sealing zijn al enkele factoren om rekening mee te houden. En dan hebben we de pure technische kenmerken zoals inbouwgrootte, boring, draaggetal, levensduur en dergelijke nog niet eens benoemd.

Zoals de paprika wordt onderworpen aan strenge sorteringseisen voordat die de productielijn verder doorloopt om verpakt te worden, zo moet ook het (kogel)lager aan kritische voorwaarden voldoen. Beide zijn een onderdeel in het productieproces. Beide spelen een hoofdrol op hun eigen wijze.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company