An indutrade company

Tandriemen

Als er vermogen overgebracht moet worden tussen twee evenwijdige assen, gebeurt dat vaak door middel van een tandriemaandrijving. Op de assen zijn getande schijven gemonteerd en die worden met elkaar verbonden door een tandriem. De tandriem is voorzien van vertandingen die precies in de tanden van de tandriemschijven passen, waardoor de aandrijving nauwkeurig is en geluidsarm is. Dankzij de tanden kan de tandriem niet slippen en is een tandriemaandrijving onderhoudsvrij.

Tandriemaandrijvingen worden gebruikt in een breed scala aan machines, installaties en productieprocessen. Dankzij de veelheid aan tandvormen, tandsteken en tandriembreedtes zijn tandriemen breed toepasbaar in veel verschillende branches; van hightech en lineaire toepassingen tot aan de algemene machinebouw. Ze worden gemonteerd op tandriemschijven, ook wel tandriempoelies genoemd, al dan niet voorzien van een flens. De flens zorgt voor de sturing van de tandriem. De riemen zijn ook leverbaar met een stuursnaar, deze tandriemen worden ook wel zelfsturende tandriemen genoemd.

Tandriemen kunnen gemaakt worden van diverse materialen, zoals neopreen, synthetisch rubber en polyurethaan (PU). Tandriemen kunnen grofweg onderverdeeld worden in twee soorten: aandrijftandriemen en transporttandriemen.

Elatech tandriem

Aandrijftandriemen

Aandrijftandriemen worden gebruikt om beweging over te brengen tussen twee assen of katrollen. Ze worden meestal gebruikt in machines die kracht en beweging overbrengen, zoals auto’s, vliegtuigen, industriële machines en gereedschappen.

Aandrijftandriemen met een metrische steek en zijn over het algemeen gemaakt van polyurethaan. Aandrijftandriemen met een inch-vertanding en ronde (HTD) vertanding worden vaak van neopropeen gemaakt. Aandrijftandriemen zijn in principe eindloos en zonder las, maar ze bestaan ook in een eindige vorm met las. De trekkoorden in een tandriem zijn van staal, waardoor hoge vermogens overgebracht kunnen worden.

Transporttandriemen

Transporttandriemen worden gebruikt om goederen of materialen te transporteren van de ene locatie naar de andere. Je ziet ze vaak terug in transportbanden, lopende banden, sorteermachines en soortgelijke machines. Transporttandriemen zijn ontworpen om op hoge spanning te staan om ladingen te kunnen dragen. Vaak hebben ze ook een speciaal profiel op het oppervlak om grip te bieden aan de te transporteren lading.

Transporttandriemen worden meestal vervaardigd uit polyurethaan. De trekkoorden kunnen van staal, carbon, roestvast staal of kevlar gemaakt zijn. Ze worden in twee varianten gemaakt: eindloos en eindig met las.

Eindige tandriemen worden meestal met behulp van een klemplaat gemonteerd. Omdat deze tandriemen een las bevatten, kunnen ze slechts 50% van het vermogen overbrengen ten opzichte van een eindloze tandriem. Transportriemen kunnen tot een lengte van 25000 mm en een breedte van 100 mm eindloos worden geproduceerd.

Tandriem op maat

Met name de transporttandriemen kunnen desgewenst worden voorzien van een specifieke deklaag en meenemers. Dit geeft de tandriemen de juiste eigenschappen voor een specifiek gebruik. Deklagen kunnen bijvoorbeeld gemaakt worden van linatex, polyamide of speciale rubbersoorten. De meenemers worden vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de tandriem.

Bekleding tandriemen

Montage van tandriemen

Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van hoe een tandriem gemonteerd dient te worden

1. Controleer de uitlijning
Zorg ervoor dat de componenten die de tandriem aandrijven goed uitgelijnd zijn voordat je begint met de montage van de tandriem. Een slechte uitlijning kan leiden tot slijtage en voortijdig falen van de tandriem.

2. Maak de componenten schoon
Zorg ervoor dat de aandrijf- en aangedreven componenten goed schoon zijn voordat de tandriem gemonteerd wordt. Vuil en stof kunnen de levensduur van de tandriem verkorten en de werking van de riem beïnvloeden.

3. Plaats de tandriem
Plaats de tandriem op de aandrijf- en aangedreven componenten. Zorg ervoor dat de tanden van de riem goed in de tandwielen of poelies passen.

4. Controleer de spanning
Controleer de spanning van de tandriem volgens de specificaties van de fabrikant. Een te strakke of te losse tandriem kan leiden tot overmatige slijtage, lawaai en een kortere levensduur. Je kan de spanning controleren met behulp van een spanningsmeter of door de tandriem handmatig in te drukken en te controleren of deze ng een beetje kan worden ingedrukt.

5. Controleer de uitlijning opnieuw
Controleer de uitlijning van de aandrijf- en aangedreven componenten opnieuw nadat de tandriem is gemonteerd en de spanning is ingesteld.

6. Voer een eerste inspectie uit
Voor een eerste inspectie uit van de tandriem nadat deze is gemonteerd, om te controleren of er geen scheuren, beschadigingen of andere teken van defecten zijn. Als je beschadigingen constateert, moet je de riem vervangen voordat je verdergaat met de montage.

7. Voer een proefrun uit
Voer een proefrun uit van het systeem waarin de tandriem is gemonteerd om te controleren of alles goed werkt. Controleer of er geen vreemde geluiden of trillingen zijn en of de riem goed blijft zitten.

Door het volgen van deze stappen zorg je ervoor dat de tandriem correct gemonteerd wordt en dat deze optimaal functioneert. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en eventuele afwijkingen of problemen tijdig op te lossen.

Advies op maat

Heb je vragen over tandriemen of heb je behoefte aan een advies op maat? Onze specialisten helpen je graag. Weet je al wat je nodig hebt? Vraag dan direct vrijblijvend een offerte aan.

Werken bij Ammertech?
Bekijk hier onze vacatures
Direct een offerte nodig?
Vul hier je gegevens in
An indutrade company